W sobotę 1 października MOSiaki pojechały do gospodarstwa ekologicznego w Sołdanach na obchody Święta Pieczonego Ziemniaka. Uczczono ten dzień, uczestnicząc w wykopkach oraz zdobywając nowe doświadczenia dotyczące prac gospodarskich. Młodzież miała okazję zaznajomić się z owcami oraz zapoznać z pracą rolnika. Dodatkową atrakcją było spotkanie z emerytowanym komendantem Straży Pożarnej, który opowiedział o trudach swojej pracy oraz wymaganiach, które należy spełnić, aby zostać strażakiem. Zwieńczeniem ciężkiej pracy było rozpalenie ogniska, przy którym piekły się kiełbaski, ziemniaki oraz dzięki uprzejmości gospodarzy, baranina. Po całym dniu wrażeń, wszyscy mieli poczucie dobrze spełnionego obowiązku i byli zachwyceni sielskim życiem na wsi. MOSowa ekipa wracała do ośrodka, mając nadzieję na dalszą współpracę w kolejnych latach lub podobnych akcjach.